Fundacja
Kulturalnej

Założyciele

Róża Paderewska

W latach 2006-2010 Dyrektor organizacyjny, a od roku 2011 Dyrektor artystyczny Warszawskich Międzynarodowych Kursów Mistrzowskich. Nauczyciel dyplomowany, w latach 1988-2010 dyrektor Zespołu Państwowych Szkół Muzycznych nr 4 im. K. Szymanowskiego w Warszawie.
Animator Kultury, podejmuje działania o szerszym społecznym zasięgu pracując w różnych gremiach na rzecz szkolnictwa artystycznego i szeroko pojętej kultury.
Od roku 1990 do 2007 pełniła społeczną funkcję członka, a następnie wiceprzewodniczącej Rady Szkolnictwa Artystycznego przy Ministrze Kultury i Sztuki. W latach 1992-2010 prezes Fundacji im. K. Szymanowskiego w Warszawie.
Od roku 2010 prezes Fundacji Edukacji Kulturalnej kontynuującej działania dla kultury i edukacji w szerszym zakresie.
W latach 2000-2004 organizator Międzynarodowych Letnich Warsztatów Orkiestrowych dla uczniów i studentów pod patronatem Ministra Kultury.
W roku 1996 była jednym z inicjatorów powołania „Małej Filharmonii” na Żoliborzu, a w niej Młodzieżowej Orkiestry.
Za swą działalność dydaktyczną i artystyczną nagrodzona m.in. 3-krotnie nagrodą I st. Ministra Kultury (1993, 1997, 2007), „Medalem Komisji Edukacji Narodowej”, Medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis” Ministra Kultury, Krzyżem „Zasłużony dla Miasta Stołecznego Warszawy” przyznanym przez Radę Miasta Stołecznego Warszawy, Medalem SPAM za „Zasługi dla Muzyki Polskiej” oraz Medalem za „Zasługi dla UMFC” przyznanym przez Uniwersytet Muzyczny F. Chopina.

Maria Grzebalska

Ukończyła studia w klasie fortepianu w Państwowej Wyższej Szkole Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Warszawie (1959). W zawodzie muzyka pozostaje od 1955 roku jako pedagog i akompaniator szkół muzycznych Warszawy i regionu warszawskiego oraz organizator i animator życia muzycznego.

W latach 1965 - 1970 pełniła funkcję Kierownika Sekcji Fortepianu w Państwowej Szkole Muzycznej I stopnia w Siedlcach, a w latach 1970 - 1973 w Państwowej Szkole Muzycznej I stopnia nr 2 im. F. Chopina w Warszawie. Od 1971 roku pracuje w Zespole Państwowych Szkół Muzycznych nr 4 im. K. Szymanowskiego w Warszawie. Wychowała wielu laureatów nagród ogólnopolskich i międzynarodowych konkursów pianistycznych.

Obok pracy pedagogicznej prowadzi szeroką działalność w różnych instytucjach muzycznych:

• w latach 1965 - 1975 była konsultantem muzycznym Warszawskiego Towarzystwa Muzycznego,

• w latach 1977 - 1979 kierowała letnimi młodzieżowymi obozami muzycznymi w różnych miastach Polski,

• od 1990 roku jest konsultantem Centrum Edukacji Artystycznej,

• od 1993 roku pełni funkcję opiekuna praktyk studenckich Akademii Muzycznej w Warszawie,

• od 1993 roku bierze udział w pracach jury konkursów pianistycznych dla dzieci i młodzieży między innymi w Konkursie im. Janiny Garści w Stalowej Woli, Konkursie "Nad Kamienną" w Skarżysku-Kamiennej, Konkursach Regionalnych w Nowym Sączu, Ostrołęce oraz Ogólnopolskich Przesłuchań Uczniów Szkół Muzycznych I i II st. w Warszawie.

Jest pomysłodawcą, założycielem i kierownikiem działającego od 1993 roku Przedszkola Muzycznego. Jest autorką nowatorskiej metody nauczania początkowego gry na fortepianie oraz wydanego przez Centrum Edukacji Artystycznej i Pańswowe Wydawnictwo Muzyczne Elementarza Młodego Pianisty "Krasnoludki grają na fortepianie".

Od 1995 kieruje letnimi warsztatami pianistycznymi organizowanymi pod patronatem Ministerstwa Kultury:

• Warsztatami Muzycznymi dla Laureatów Konkursów Pianistycznych w Krynicy;

• Międzynarodowym Letnim Kursie Pianistycznych dla uczniów i nauczycieli szkół muzycznych (Olsztyn, Augustów, Gorlice, Szczecinek).

Za pracę pedagogiczną została uhonorowana nagrodami:
1976 - Złoty Krzyż Zasługi
1984 - Medal 40-lecia PRL